Mikroelektronikai és Technológia Intézet

Elektronika I. labor

Elektronika I. labor (villamosmérnök)

Elektronika labor (mechatronikai mérnök)

Tudnivalók a mérésekről:

Minden mérés előtt alaposan tanulmányozzuk át a hozzá tartozó útmutatót! A műszerismertető órán elmondottak ill. az útmutató elején lévő műszerkezelési fejezet ismerete a további mérések elvégzésének feltétele!

A gyakorlati méréseken beugró zárthelyit kell írni az útmutatóban szereplő ellenőrző kérdésekből. A kérdésekre a válaszokat az órai jegyzetből és az előírt, valamint önállóan beszerzett (könyvtár, bolt, internet) tankönyvekből, segédletekből meg lehet szerezni. A mérések megkezdésének további feltétele az útmutatóban szereplő házi feladatok megoldása; ez alapvetően a mérendő kapcsolások paramétereinek kiszámolását jelenti.

Az Elektronika I. laboratórium minden méréséről jegyzőkönyvet kell készíteni és leadni. A jegyzőkönyvek formátumáról lásd tájékoztatónkat. Az Elektronika I és II tárgyakból a jegyzőkönyvet kézzel kell készíteni. A koordinátarendszereket ki lehet nyomtatni előre. Ehhez segítségül.a jegyzőkönyv készítési oldalon találhatóak linkek milliméterpapír készítő oldalakhoz.

Szimulációk:

A 2012-es útmutatóban megtalálható a Microcap program leírása és a szimulációs feladatok (diódás, tranzisztoros, FET-es, műveleti erősítős). A szimulációs feladatokat a félév során (az előadáson és gyakorlaton való haladás szerint) otthon lehet elvégezni, a tanulást és megértést segítendő. Az egyes gyakorlati mérésekre  a megfelelő szimulációs feladatok elvégzésével célszerű készülni, és a mérés után a szimulált és a mért eredményeket a jegyzőkönyvben össze lehet hasonlítani. Különösen javasolt azon áramkörök szimulációja, amelyek nem szerepelnek a gyakorlati mérésekben, de részei a vizsgaanyagnak illetve az általános villamosmérnöki ismeretanyagnak.

A MicroCap 8 program: Az MC8E feltelepítése után meg kell keresni azt a könyvtárat, ahová a program installálta magát. Azon belül lesz egy DATA könyvtár. A feladatokat (*.cir) ebbe a DATA könyvtárba kell bemásolni, csak ekkor működnek tökéletesen.

Természetesen más szimulációs program is használható, ebben az esetben magunknak kell az áramköröket felépítenünk. (A későbbi tanulmányaink és munkáink szempontjából is hasznos, ha gyakoroljuk az áramkörök felépítését és szimulációjá a programokban.) Javasolt programok: PSPICE, Tina, Edison, MultiSim...

Régebbi anyagok:

2012-es gyakorlati és szimulációs mérési útmutató. (2012. március 27.)

2007-es gyakorlati és szimulációs útmutató (2007.09.06.)