Mikroelektronikai és Technológia Intézet

Kutatók Éjszakája

Az MTI oktatói és világítástechnika modulos hallgatói a Világítástechnikai Társaság és a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. szakembereivel együtt sikeres bemutatót tartottak a Kutatók Éjszakáján a Deák téren.

A látogatók megismerhették és kipróbálhatták a különböző típusú lámpákat (mint pl. az izzószálas, halogén, fémhalogenid, nátriumgőz, kompakt fénycső, LED-es) és egyszerű mérés segítségével össze is hasonlíthatták  a fényhasznosításukat (gazdaságosságukat), valamint a spektrumukat is mérhették. Választ kaphattak kérdéseikre ("akkor most milyen lámpát is vegyek otthonra?") a standon is és Molnár Károly és Borsányi János tanár urak előadásán is, amit nagy tömeg még nagyobb figyelme kísért. Még azt is megtudhatták, hogy mi is (és mi nem) valójában a neonlámpa.

A látogatók totót is tölthettek ki, amelynek kérdései főleg Budapest közvilágítására vonatkoztak és a válaszokat a bemutató során megtudhatták. A lelkes bemutató kollegák jóvoltából a sok látogató, fiatal és idősebb egyaránt boldogabban és okosabban távozott.