Bemutatkozás

A Mikroelektronikai és Technológia Intézet az 1979-es átszervezés során a hajdani Alkatrésztechnológiai Tanszék - és az előzőleg már intézetté alakult Technológiai és Üzemszervezési Intézet egyesülésével jött létre, s ide csatlakoztak az egykori Természettudományi Tanszék fizika oktatói is. Az üzemszervezés oktatók későbbi kiválásával és a a Neuman János Informatikai Kar Matematika Intézetének átszervezésével érte el mai szerkezetét.

Az elnevezés utal a két fent említett főforrásból való származásra, de az azóta eltelt több, mint 25 év a kor - és a változó iparszerkezet - igényeinek megfelelően gazdagította, színesítette az Intézet oktatási profilját.

A konstrukció és technológia alapjain álló egykori félvezető-ágazat az áramköri megoldások és a szenzortechnika irányában fejlődött tovább, és a főként az Egyesült Izzó szakember utánpótlását célzó fényforrás-ágazat ma már a teljes világítástechnikai szakma számára képez mérnököket - tegyük hozzá - az országban egyedül.

Ahogy a társadalomban egyre inkább szót kapott a környezetvédelem, úgy ez a főiskolai oktatásban is kifejezésre jutott és az oktatók szakképzettsége, valamint a laboratóriumok felszereltsége logikusan hozta magával, hogy a környezetvédelem oktatásának, sőt környezetvédelmi modul indításának az MTI lett 1994-től a színhelye.

Intézetünk egyik fontos szakmai területe a minőség és megbízhatóság oktatása, gyakorlati megvalósításának kutatása. Ennek szellemében a főiskolán elsőként vezettük be hallgatóink számára a Minőségbiztosítás c. tantárgy oktatását. A készülék-design gondos megtervezésének és a valamennyi termékre vonatkozó minőségbiztosításnak oktatása nemcsak az MTI kiszélesedett profilját jellemzik, hanem a korszerű mérnökképzést is.